Invulling van de loonnorm
De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft in een technisch rapport de maximale loonnorm becijferd en komt net als in 2023-2024 opnieuw uit op 0,0% voor 2025-2026. Dit rapport is het begin van de interprofessionele onderhandelingen tussen de sociale partners waarin afspraken gemaakt worden voor de komende 2 jaar, maar door de maximale norm van 0% is er weinig onderhandelingsruimte. Slagen de sociale partners er niet in een consensus te bereiken over de loonnorm, zal de federale regering deze vastleggen.
Wat valt buiten de loonnorm
Indexeringen en baremieke verhogingen vallen buiten de loonnorm. Die moet je als werkgever toepassen. Hier kan je niet van afwijken, zelfs niet mocht je hierover een akkoord met de werknemer bereiken. Ook loonsverhogingen in het kader van een functiewijziging zijn in overeenstemming met de loonnorm.
Bovendien vallen de loonbonus (cao nr. 90), winstpremies en innovatiepremies buiten het toepassingsgebied van de loonnorm en kunnen dus nog steeds toegekend worden.
Wat betreft individuele loonsverhogingen is het zo dat dit mag toegekend worden met dien verstande dat de gemiddelde loonkost in principe in de onderneming niet mag stijgen.
Wanneer de gemiddelde loonkost stijgt omwille van toename van personeelsleden in voltijdse equivalanten, wordt dit ook niet meegenomen in de berekening van de loonkostontwikkeling.
Ten slotte vallen ook bijdragen gestort in het kader van de pensioenstelsels die voldoen aan de voorwaarden bedoeld in de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid buiten de loonnorm.
Naleving van de loonnorm
Of de loonnorm wordt nageleefd, wordt gecontroleerd per werkgever op basis van de gemiddelde loonkost uitgedrukt in voltijdse equivalenten. Het is dus perfect mogelijk om een individuele werknemer een loonsverhoging toe te kennen op voorwaarde dat de gemiddelde loonkost van het bedrijf niet stijgt.
Op de niet-naleving van de loonnorm kunnen geldboetes van minimum € 250 tot maximum € 5.000, vermeerderd met de opdeciemen, per overtreding per werknemer staan. De boete kan opgelegd worden voor maximum 100 werknemers. In de praktijk zien we echter tot op heden weinig vaststellingen van overtredingen en het opleggen van geldboetes door inspectiediensten.
Wat kan je als werkgever concreet doen?
Zoals in het puntje ‘Wat valt buiten de loonnorm’ aangehaald zijn er bepaalde vormen van verloning die buiten de loonnormwet vallen en die je zodus wel nog kan introduceren, zoals bijvoorbeeld winstpremies.
Los hiervan kan je via een functiewijziging (die schriftelijk wordt overeengekomen) een loonsverhoging toekennen.