Einde aan het getouwtrek

Broeklin is “definitief vergund”, jubelt initiatiefnemer Uplace. Na 18 jaar juridisch getouwtrek, trekt nu ook de laatste tegenstander, een lokale grondeigenaar, zijn beroep in. De ontwikkeling van de werk-winkelwijk kan eindelijk van start gaan, al zal de bouw naar verwachting nog twee jaar duren en honderden miljoenen euro’s kosten.

Het project, oorspronkelijk bekend als Uplace, werd in 2006 gelanceerd met plannen voor een groot winkelcentrum onder het viaduct van Vilvoorde. Na hevige kritiek en juridische procedures werd het concept herzien. Onder leiding van architect Alexander D’Hooghe transformeerde het project naar Broeklin, een gebied met maakwinkels, KMO-units en kantoren. Dit nieuwe concept kreeg in 2021 een vergunning van de Vlaamse regering, maar stuitte op verzet vanwege zorgen over de mobiliteit en milieu-impact.

In 2022 werd de vergunning vernietigd vanwege onvoldoende onderzoek naar de stikstofimpact. Uplace diende een nieuwe aanvraag in, waarbij onder andere 1.000 parkeerplaatsen werden geschrapt. Eind 2023 werd een nieuwe vergunning verleend, waartegen slechts één lokale betrokkene in beroep ging. Na constructieve gesprekken trekt hij nu toch zijn bezwaar in, maakt Uplace bekend. Het project zal naar schatting 3.000 banen creëren, vooral voor laaggeschoolden, en wordt gezien als een belangrijke economische impuls voor de regio.

We hebben uw goedkeuring nodig Wij houden van cookies. Deze cookies zijn nodig om uw ervaring nog persoonlijker te maken. Ze slaan geen persoonsgegevens op. Vindt u dit Ok?